אוסטאופורוזיס – מחלה שבה העצמות מאבדות מהחוזק שלהן, ולכן הסיכון שיישברו הופך גבוה יותר – מופיעה אצל רבים מבני ובנות הגיל השלישי. 2 מכל 5 נשים אחרי גיל המעבר חוות שבר על רקע הידלדלות העצם, וגם 1 מכל 4 גברים בני 60 ומעלה סובל משבר שכזה. שברים פוגמים במידה ניכרת באיכות החיים, וב-20% מהמקרים שבר בירך אף עלול להוביל למוות. הטיפול במחלה הוא בעיקר מניעתי: שמירה על צפיפות עצם גבוהה.
התעמלות בונת עצם
בכל שלבי החיים מתרחשים בגוף שני תהליכים במקביל: בניית תאי עצם והרס תאי עצם. בגיל צעיר הבנייה נרחבת יותר מההרס, אבל בגיל מבוגר המצב הפוך. פעילות גופנית תורמת לבניית תאי עצם חדשים, כדי לחזק את העצמות אל מול הלחץ שמופעל עליהן תוך כדי פעילות.
בהתאם, טיפול באוסטאופורוזיס צריך לכלול גם פעילות פיזית מתאימה ובפרט מומלצת האופציה של התעמלות בונת עצם. דוגמה לתרגיל אפקטיבי היא ישיבה (על כיסא יחסית נמוך), כשישנו כדור שמונח בין הברכיים. לוחצים על הכדור לסירוגין ובמקביל מותחים את הגב. גם הליכה משפרת מאוד את מצב העצמות.
תזונה נכונה
עוד מפתח חשוב להבטחת עצמות חזקות בגיל המעבר וגם לאחריו הוא רמה נאותה של סידן וכן של ויטמין D (לוויטמין זה תפקיד חשוב בהבטחת ספיגה מיטבית של סידן בגוף).
המקור העיקרי של ויטמין D הוא השמש, ולכן כדאי גם לאנשים מבוגרים להיחשף (באופן מבוקר כמובן) לשמש. את הסידן אפשר לקבל ממזונות כמו ירקות ירוקים (כרוב, תרד, ברוקולי, סלרי, קולרבי, עלי סלק), קטניות ובפרט סויה, מוצרי חלב, שקדים, טחינה משומשום מלא, אגוזי ברזיל ושיבולת שועל.
הבעיה היא שבלא מעט מקרים, ישנה ירידה בתיאבון ככל שאנחנו מזדקנים, מה גם שאנחנו זקוקים לפחות אנרגיה שכן רמת האינטנסיביות שלה חיים הולכת ופוחתת. במידת הצורך ניתן להיעזר בתוספים (הן של ויטמין D והן של סידן – פירוט בסעיף הבא).
סידן אמורפי
אופציה נוספת, חדשה יחסית, של טיפול באוסטאופורוזיס היא באמצעות סידן אמורפי.
ההבדל בין סוג זה של סידן לבין הסידן ה"רגיל", שצורתו גבישית, הוא שיעור הספיגה הגבוה יותר: על סמך מחקר השוואתי מקיף השימוש בסידן האמורפי הוביל לתרומה משמעותית יותר הן לכמות העצם (34% יותר מאשר סידן גבישי) והן לחוזק שלה (37% יותר).
גם לפי מחקר נוסף, שנערך בבית החולים איכילוב, רמת הספיגה של סידן אמורפי בגוף האדם גבוהה במידה משמעותית יותר מאשר שיעור הספיגה של סידן גבישי – בין כפליים לבין פי ארבעה וחצי! – וכשמדובר על המאמץ למנוע אוסטאופורוזיס בגיל השלישי, זהו כמובן הבדל דרמטי, שעשוי להיות ההבדל בין הידלדלות עצם ושברים לבין בריאות תקינה וחיים נעימים.