סיוע סיעודי מהקרן לנפגעי שואה: נפגעי שואה החיים היום בארץ, מקבלים עזרה מהביטוח הלאומי , בסיוע סיעוד, במטופל סיעודי ובגמלת סיעוד. חשוב וכדאי לדעת כי קיימת אפשרות נוספת לעזרה על ידי מימוש זכויות זכאות מגוף נוסף הנקרא הקרן לנפגעי שואה.
הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, הינה קרן שנוסדה בשנת 1994 בעזרת סיוע של מרכז הארגונים של ניצולי השואה ובשיתוף עם ועידת התביעות. מטרתה של הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל היא לסייע לניצולים ששרדו את השואה והגיעו לגיל מופלג והיום הם זקוקים לסיוע בחיי היום יום ובכלל.
הקרן מממנת תוספת שעות סיעוד שבועיות לניצולי השואה החיים בביתם ותלויים במידה רבה או תלויים לחלוטין בעזרת הזולת.
המימון מגיע מועידת התביעות וממדינת ישראל באמצעות הרשות לזכויות ניצולי שואה, במשרד האוצר. תוספת שעות הסיעוד עומדת על תשע שעות שבועיות, החל מינואר 2015 גם ניצולי שואה המקבלים גמלה כספית מהביטוח הלאומי יכולים לקבל את תוספת תשע שעות הסיעוד כגמלה בכסף מועידת התביעות.
חשוב לציין כי לעומת התנאים הנדרשים בביטוח הלאומי, במקרה זה מצבו של הזכאי אינו נבדק על ידי מעריך, אלא נקבע בהתאם לדוח התפקודי שממלא רופא המשפחה של הזכאי.
מי זכאי לקבל סיוע סיעודי מהקרן לנפגעי שואה?
- ניצולים שחיו בתקופת מלחמת העולם השנייה תחת הכיבוש הנאצי: במחנות ריכוז, בגטאות או במקום מסתור תוך סיכון חייהם, או שחיו בארצות שהיו גרורותיה של גרמניה הנאצית כגון: צרפת, איטליה, רומניה, בולגריה, לוב, טוניס, הונגריה והולנד. אשר סבלו מרדיפות הנאצים וגם מי שברחו משטחי הכיבוש: מגרמניה אחרי שנת 1933. מאוסטריה אחרי שנת 1938. ומשאר הארצות לאחר פרוץ המלחמה והכיבוש עד לתאריך: 8/5/1945 .
- נפגע שואה הנמצא במצב סיעודי והתלוי לחלוטין בעזרתו של הזולת בפעולות היומיום ושהוגדר על ידי הביטוח הלאומי כזכאי לגמלת סיעוד של 150% או של 168% כשירותים של ספק סיעודי,או זכאי לקצבת שירותים מיוחדים, או לשעות עזרה לזולת ממשרד הביטחון בהיקף של לפחות 66 שעות חודשיות.
תהליך מימוש הזכאות
כאמור ניתן לקבל את הזכאות לתשע שעות נוספות גם למקבלי גמלת סיעוד ב-עין מהמוסד לביטוח לאומי וגם למקבלי גמלת סיעוד בכסף מהביטוח הלאומי , כדלהלן :
מימוש הזכות למי שמקבל גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי.
לגבי מי שמבקש תוספת שעות עבודה בפועל של מטפלת סיעודית שקיבל מטעם המוסד לביטוח לאומי, הבקשה נידונה בקרן לרווחה. החל מאפריל 2018 לאור שינויים באפיק הסיוע של 9 שעות סיעוד, אין יותר צורך להגיש טופסי בקשה לקרן. פרטיהם של הפונים שנמצאו זכאים יועברו לקרן למתן השירות והקרן תפנה אליהם. באם לא נעשתה פנייה מטעם הקרן, ניתן לפנות לקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל.
מימוש הזכות למי שמקבל גמלת סיעוד בכסף מהמוסד לביטוח לאומי
ניצולי השואה העומדים בתנאי הזכאות והמקבלים גמלה כספית ורוצים לקבל את תוספת תשע שעות הסיעוד בכסף, מוזמנים לפנות על ועידת התביעות.
הניצולים יוצאי עיראק ואלג'יר שהוכרו על ידי הרשות לזכויות ניצולי שואה, צריכים לצרף לטופס הבקשה לתוספת שעות סיעוד שני מסמכים נוספים והם: אישור מביטוח לאומי על הזכאות לגמלה כספית ואישור של פרטי חשבון הבנק על שמו של הפונה. את הטפסים כולם יש כמובן לשלוח את הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל.
מתי מתחילה הזכאות לתוספת שעות סיעוד מהקרן?
הסיוע של תוספת תשע שעות סיעוד מתחיל מיד לאחר אישור הבקשה בקרן והפקת התחייבות לספק השירות, ולא לפי תחילת הזכאות של ביטוח לאומי.